عضو شورای ملی زیتون از قاچاق بودن نیمی از روغن زیتون وارداتی به کشور خبر داد و گفت: ناظران دستگاههای متولی بر روند واردات روغن زیتون بیشتر نظارت کنند.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نادر جلالت عضو شورای ملی زیتون، اظهار کرد: سالانه حدود ۱۵ هزار تن روغن زیتون در کشور مصرف میشود که حدود یک سوم آن در داخل تولید میشود و حدود ۱۰ هزار تن نیز از کشورهایی مانند اسپانیا، ترکیه و یونان به کشور وارد میشود.
وی افزود: پیش از این سوریه دومین صادرکننده روغن زیتون به ایران بود که پس از مشکلات و بحرانهای صورت گرفته در این کشور واردات روغن زیتون از سوریه قطع و ترکیه و یونان جای این کشور را در بازار روغن زیتون ایران گرفتند.
وی ادامه داد: از حدود ۱۰ هزار تن روغن زیتون وارداتی به کشور نیمی از آن به صورت رسمی و حدود پنج هزار تن دیگر به صورت غیررسمی و قاچاق به کشور وارد میشود که هیچ اطلاعاتی از سلامت آن در دست نیست و دستگاههای نظارتی باید بیش از پیش نسبت به این موضوع حساس باشند چرا که اکثر این روغنهای وارداتی، روغن تفاله زیتون (پومیس) است که برای سلامت انسان مضر است.
جلالت تصریح کرد: گرچه پیش از این چندین برند واردکننده و تولیدکننده روغن تفاله زیتون از سوی دستگاههای نظارتی اخطار گرفتند و پملپ شدند اما سازمان استاندارد،سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و دیگر دستگاههای نظارتی در راستای تأمین سلامت جامعه و امنیت غذایی کشور باید بیش از پیش نظارتهای خود را برای جلوگیری از واردات غیرقانونی روغن زیتون اعمال کنند.
وی با بیان اینکه در تأمین زیتون کنسروی به خودکفایی رسیدهایم و درصدد ایجاد بستر برای صادرات آن هستیم، اظهار کرد: تعرفه واردات روغن زیتون حدود ۲۷ درصد است که عمدتا به صورت فلهای انجام میشود و شورای ملی زیتون به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد داده تا تعرفه واردات روغن زیتون را به پنج درصد کاهش دهد تا هزینه تولید و قیمت این محصول نیز برای مردم کمتر شود و دولت میتواند برای مدیریت و واردات روغن زیتون زمان و میزان مشخصی تعیین کند تا واردکنندگان واقعی بتوانند بدون ایجاد انحصار و رانت نیاز کشور را تأمین کنند.
منبع: ایسنا
=============
اداره کل استاندارد استان تهران نسبت به مصرف روغن زيتون وادارتي با نام تجارتي ” SPAINOO ” که روغن تفاله زيتون و غيرخوراکي است، هشدار داد.
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي اداره کل استاندارد استان تهران ، مديرکل استاندارد تهران ، با اشاره بر اينکه روغن تفاله زيتون با برندهاي مختلف و از اسپانيا و ترکيه وارد کشور ميشود، گفت: اين روغن بر اساس استاندارد ملي مصرف خوراکي ندارد ؛ اما در جريان بازرسي کارشناسان استاندارد از مراکز عرضه مشخص شد که عده اي براي مصرف خوراکي اين روغن را ارايه ميکنند.
روغن زيتون برحسب اسيديته به انواع فرابکر ، بکر درجه يک ، بکر معمولي ، لامپانت و پالايش شده تقسيم ميشود .
روغن تفاله زيتون( POMACE ) از ارزش پايين تري برخوردار است و بنابر استاندارد ملي مصرف خوراکي ندارد. گرچه در حال حاضر و در خارج از کشور با قيمت ارزانتر نسبت به ساير انواع آن ارايه ميشود و مصرف خوراکي دارد.
از آنجاييکه شناسايي کيفي روغن به لحاظ ويژگي هاي ظاهري شامل رنگ و بو به سادگي امکان پذير نيست و نياز به مهارت و آگاهي خاص دارد ، لذا توصيه ميشود حتما از روغن زيتونهاي داراي نشان استاندارد استفاه شود.
براي خريد روغن زيتون مرغوب ضمن توجه بر تاريخ توليد و انقضاي آن و نشان استاندارد ( در صورت توليد داخلي آن ) ، بايد ابتدا روغن را بوييد و سپس آن را چشيد.
روغن زيتون خوب بايد بوي زيتون ، سبزي و يا سيب دهد که مربوط به نوع زيتون و يا زمان برداشت آن است و اگر بوي فلز از آن احساس شود ، روغن نامرغوب و فاسد است.
مصرف روغن زيتون سالم به دليل دارا بودن آنتي اکسيدان موجب کاهش سکته هاي قلبي و مغزي و نيز کلسترول ميشود.
دماي مناسب براي نگهداري روغن زيتون ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتي گراد بالاي صفر است و نيازي نيست در يخچال نگهداري شود ؛ زيرا اگر خيلي سرد شود و دما به زير ۱۰ درجه سانتي گراد برسد ، اسيدهاي چرب تک غيراشباع موجود در روغن به شکل کريستال نمايان ميشود.
اگر روغن در معرض اکسيژن هوا قرار بگيرد ( بر اثر باز و بسته شدن زياد در بطري ) ، راديکال هاي آزاد در آن ايجاد ميشود و نور باعث اکسيداسيون خود به خودي در آن ميشود که روند فسادش را تسريع ميکند.
از آنجايي که حرارت زياد باعث تبخير الکلها و استرس هاي موجود در روغن زيتون که مولد طعم و بوي آن ميشود ، بهتر است آن را در سالادها و غذاهاي سرد ريخت و براي پخت با حرارت کم و متوسط بکار برد.
براي استفاده از روغن زيتون در پختوپز و سرخ کردن ، بهتر است از روغن نوع فرابکر و تصفيه شده به شرط استفاده نکردن مجدد و با حرارت کم استفاده شود.
=====================
مدیر کل نظارت و ارزیابی فراورده های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: روغن زیتون پومیس به صورت غیرمجاز وارد کشور می شود و وزارت بهداشت برای آن مجوزی صادر نمی کند و مورد تأیید نیست.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از وبدا، دکتر هدایت حسینی با اعلام این خبر افزود: روغن پومیس از تفاله های روغن زیتون پس از روغن کشی با روش هایی خاص استخراج می شود و مورد تأیید ما نیست.
وی تصریح کرد: در خصوص این روغن با همکاری قوه قضاییه اقدام به جمع آوری این روغن زیتون کرده ایم و از مصرف کنندگان تقاضا داریم روغن پومیس نخرند و وقتی کالایی را با این برچسب دیدند با سامانه ۱۴۹۰ وزارت بهداشت تماس بگیرند تا همکاران ما اقدام به جمع آوری آن از بازار کنند.
دکتر حسینی با بیان اینکه بخشی از روغن زیتون های موجود در بازار، تولید داخل هستند افزود: روغن زیتون های داخلی از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند و بخش دیگری از بازار این محصول از خارج وارد می شود و نظارت و کنترل های مداوم وزارت بهداشت را به همراه دارد.
مدیر کل نظارت و ارزیابی فراورده های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: روغن های زیتون خارجی که از مبادی قانونی وارد می شوند، دارای یک برچسب رهگیری است که نشان دهنده نظارت های سازمان غذا و دارو و کنترل کیفیت این محصولات است.